This blog is created by Fariza Othman and all material on this site is copyrighted, if not otherwise stated. Do not copy the material without permission.

Thursday, April 28

CONTEST TAGLINE BLOG YUYU LAR

Assalamualaikum.

Love this. Cik Yuyu bukak contest buat tagline untuk blog die. Memandangkan die dah tak de idea untuk bagi tagline lebih 'umpppphhh'. So, I decide tu join contest die. Bab-bab cari idea memang favorite. And, hadiah bakal dimenangi merupakan perfume ADIDAS ok. Serius nak!!.

Ok, straight to the point. Saya tengok Cik Yuyu suke guna Yuyu lar. Ha yang pertama;

1. Yuyu Lar
2. Gediks With Yuyu Lar
3. Aku Perempuan Ori.
4. Itu Dia
5. Memo Harian Yuyu lar.

Ok, 5 tagline siap untuk Cik Yuyu Lar pilih. Suka ke? Huhuu. Dengan itu, saya pula suka untuk linkkan bersama mereka ye Cik Manis & Abang Macho.

xoxo,
Fariza

Wednesday, April 27

Bloglist Bangku Kosong

Assalamualaikum.

Pagi Khamis ini dimulakan dengan menyertai aktiviti blog lain sebagai sarapan lewat pagi ini. Saya nak try untuk join bloglist yang di buat oleh Mr. Hasrul Hassan ni. As newbie blogger ini kena lah active join aktiviti blogger len. Hehee as always la to promote blog yang kecik je ni. 

Ok. Start to the point. Terima kasih Mr. Hasrul Hassan cause extended this registration until pagi 28hb (Hari ini.). Susah kalau addicted mem'blogging' tapi xde sumber untuk berinternet kat rumah. Oppss, terbocor rahsia sudahhh.

xoxo,
Fariza

Tuesday, April 26

Missed My Bestfriend

Entry untuk tengahari ini agak emotional cause I was a bit missed my bestfriends since belajar dulu. Sekarang  dah berkerjaya & seorang lagi dah berfamily & sooner will get a baby in her life. Saya tumpang gembira. So excited to see her first baby. Mesti ade yang tanya. Nape xjumpe je?. Well, banyak sangat kekangan cam sorang kat Ipoh, sorang kat Langat, saya plak duk Klang. Aloo, Klang & Langat jauh sangat ke?.Haha Ask her, what it so diffcuilt to arrage a some of date?.Buuu!. hehehee. A lot of story to share, to laugh together cam dulu2, nangis hohooo, makan banyak2 pastu tak abis men uzom-uzom, kalah die yang abis kan. Ohh. I really missed them both. Wish could get them by today.Haha.

The behind of 'missed' tragedy is all about after I keep reblog those piccas on tumblr. They was caught my eyes on of all of this. (See below!!)


Credit to all lovely piccas from tumblr.

xoxo,
Fariza

The Wonderful Wednesday: A Big Huge Day

Assalamualaikum & veru blessing day today.

Ok. this is what I like selepas join segmen Abg. Ben Ashaari "BEN CARI BLOG BARU LAH". Normal to be excited which blogger yang newbie sangat2 bila di kunjungi ramai blogger ke blog kan. Terima kasih banyak2 kalian. Ade siap tinggalkan signs to be follower lagi. Lagi la excited & berterima kasih. Memang impak daripada join segmen Ben Ashaari sangat baik. Kiranya ini win-win situation la. Baik kepada Abg Ben & juga baik kepada blogger lain termasuk saya. Ahakss..And, normal juga ade blogger yang 'a bit' cemburu with his cause tengok je berape ribu sekali join segmen setiap kali Abg. Ben buat.

Pertambahan kotak peeps aka follower saya pun sangat baik. Daripada cume 20 dah jadi 30. hahaa. Ha gelak2. Sikitkan. Nama la blog baru ;)). Tapi saya sangat bersyukur cause ade yang sudi became follower & I dah review all of them & became their follower back. Sokong sama sokong ye x!!

Ini lagi yang saya suka. Mrs Weiyda antara follower saya & following saya buat entry khas mengenai saya cause I became her accidential 700-th follower yang tertajuk "INTRODUCE MY FOLLOWERS YG KE 700TH ----> CREDIT TO FARIZA OTHMAN BLOG!!. Thank you so much dear. Nice to know you in blogsphere. Termalu sendiri plak ade blogger review blog. Wawaa.

Other than that, you guys boleh direct to HER blog for more. Saya suke dapat explore her blog. Ade petua-petua, amalan harian. So informative beside of her pinky ladies blog.

Terima kasih Mrs. Weiyda cause follow saya!!. A big huge I send to you. Haha.(Nasib baik perempuan).

xoxo,
Fariza

Monday, April 25

BEN CARI BLOG BARU LAH

Assalamualaikum..

Akhirnya dapat gak join segmen suai kenal Abg. Ben ini. Sesuai la dengan blog saya yang 'terlalu' baru ini. Follower pun 'ciput' je. * But, thank you so much for  those who's support me. Ok, Previuos segmen tak dapat join cause weekend langsung xngadap 'online'. hehe. so. the assignment Abg Ben needs we do as?.

5 blog baru yang saya suka:

5 blog lama yang saya suka:
5. Fatin Liyana 

Ini antara blog-blog yang paling favorite 'must-read' everyday la. Itu pun kalau mereka2 ini ade post entry baru. <3. Yang pastinya pilihan saya dalam setiap satu bahagian cuma terdapat seorang lelaki saja. ahaksss.. Apakah??.huhuu. 

P/s: You got my voted Abg Ben. Good Luck. Korang nak tahu ape yang saya vote. Click SINI!!.
P/s/s: For join segmen ni. Click SINI plak!!. For note. must hurry cause segmen ni close at 11.57 malam ini!!

xoxo,
Fariza

Thursday, April 21

Wajah Bercahaya

Assalamualaikum.

Rasa seminggu tak update blog ni buat jadinya tak keruan. Jari ni rasa gatal., lenguh-lenguh je .So, rini nak mengatal  sekejap for my blog entry. Ni semua sebab komitmen yang 'banyak' amat. Baru rasa dah tua bila banyak sangat komitmen yang kena ditanggung samada komitmen keluarga, kerjaya aka kerja & 'kawan-kawan' & juga diri sendiri. Ekk, diri sendiri mungkin tidak. Hahaa, disebabkan "komitmen" itu la yang menyebabkan jiwa kacau!!. Muka mula berjerawat dengan tompok-tompok itam mula menunjukkan belangnya.

Ok, back to title "Wajah Bercahaya". Tapi sebelum itu, apa itu wajah bercahaya. Mesti terbayangkan bidadari or Malaikat atau juga mayat yang wajahnya bercahaya, betul tak?. Bukan!!, apa yang saya nak kongsikan ini bukan auta. Tapi amalan seharian kita untuk kelihatan cantik Cantik bukan hanya kena cuck botok sana-sini untuk wajah lebih gebu & mungil, bukan juga kena cucuk colegen. Itu semua sementara. 

Adakah anda tahu daripada amalan kita ketika sedang ber"make-up" antara petua yang sangat baik untuk mendapatkan wajah bercahaya atau "nur"?. [Kredit to Anes cause kongsi petua ni,hehee].. Anes bagitau masa duk menenyeh UV Protection kat muka ni & suddenly die tegur, "Akak jangan tenyeh muka tu guna tangan kiri, nanti nur tak keluar!!". Glupp, betul ke?. Bila duk pikir-pikir cam ade logiknya. Betul juga kalau kite tengok banyak daripada perbuatan tangan kiri semua tuk kerja-kerja berhadas kan?. 

Sape yang tak nak muka kita nampak cantik bercahaya & sedap dipandang. Selain itu, amalan membaca doa tatkala nak tengok cermin antara amalan yang baik untuk memelihara di samping mensyukuri nikmat yang diberikanNya.
” Ya Allah, sebagaimana Engkau telah mengelokkan kejadianku, maka elokkanlah juga akhlakku.
amin...

Ini antara petua yang senang tanpa memerlukan bahan-bahan sampingan. InsyaAllah amalan yang baik akan mendatangkan kebaikan.


Have a bless Friday.


xoxo,
Fariza

Wednesday, April 13

Cinemagraphy

Assalamualaikum & happy thirsty-day.

Berbalik kepada tajuk entry hari ini macam biasa la. Kalau dah boring kat office menunggu next assigment , explore la kat tumblr mana-mana gambar yang cantik & boleh dijadikan inspirasi. Ini yang saya nak cerita. Saya baru jumpa gambar ini. Pada dasarnya ia macam gambar biasa-bisasa atau senang faham 'jpeg' tapi ade pergerakan. menarik bukan. Indeed menarik. Tapi sayang xle print. Ingatkan nak gantung jadikan hiasan. Kalau print still bergerak kang confirm masuk Metro!!Ok, ngarut. Berbalik kepada cerita asal & point utama!!.

Ok, kalau dikatakan dari segi sains & metamatik adalah 'cinemagraphy'. Mesti ade yang pernah dengar termasuk saya tapi xtahu ape itu 'cinemagraphy'. Ok saya terangkan. kalau salah betulkan k. Ini maklumat yang saya sempat cari kat sources internet lain. 'Cinemagraphy' yang berasal daripada bahasa Greek yang mana kinema iaitu pergerakan "movement" dan graphein - merakam  "to record". Mudah maksudnya bukan. Tetapi pemprosesan dalam pembinaan gambar ini sangat kompleks kerana perlu melalui pemilihan antara gabungan pencahayaan dan kamera yang ini biasa di gunakan untuk gambar di pawagam atau wayang. Ini lebih lanjut sila lihat gambar-gambar yang saya senantiasa 'reblog', hehehe. 

This art form is the way of the future - Coco Rocha

Untuk melihat lebih gambar yang ingin dijadikan inspirasi atau melihat gambar yang menjadi inspirasi saya. pergi ke SINI. Just tengok-tengok je!!. <33
All above 'cinematography picture' are credited to tumblr.com.

xoxo,
Fariza

Monday, April 11

Twisted Tuesday With Milk Tooth


"LARDEE, STOP IT!" (Inhae lee, 2011)
First word was come out on my lips is "OMG, adorable milk tooth have another own tooth?". I can't believe that how creative the creation of these both milk tooth. The story is about two cute adventures baby milk tooth BFF, Ickle and Lardee who are bursting with personality. Behind of these two baby milk tooth is Inhae Lee who's  has responsible of two adorable tooth. Born at My Milk Toof in 2009 with dashing but innocent will squeaking heart for those who watch them. 

Curious about her detail-oriented creative process? Love how she transform & creat idea with hand-drawn sketches into an adorable game by these lovely BFF.

video

Sorry for the low quality of video. Please Watch it on HERE for the original in Book Promo behind the scene!!

Credit to all sources from My Milk Toof.

xoxo,
Fariza

Wednesday, April 6

BEN ASHAARI BUAT GILA LAGI..

"KENAPA KORANG NAK JOIN SEGMEN BEN ASHAARI" 

Sebab musabab antaranya:-
1.  Sejujurnya, saya baru menyertai blog Ben Ashaari ini yang saya baru tahu daripada kenalan saya. So, melalui dashboard blog saya ini asyik-asyik keluar update Ben. So dari situ saya pun berminat untuk turut serta.

2. Sejujurnya, saya sangat teruja dengan jumlah yang menyertai setiap segmen Ben yang di buat. Saya pun excited hendak turut serta. Hopefully, ada sesuatu yang menarik berlaku. As other blogger yang selalu bincangkan mengenai kesan mengikut setiap segmen Ben ini. (To promote blog to others bloggers)

3. Sejujurnya, saya ade banyak masa untuk menyertai segmen ini. Kiranya ada lah benda nak di buat. terima kasih Ben.

4. Sejujurnya, setiap segmen yang dibuat mempunyai aura yang tersendiri menyebabkan setiap blogger berlumba-lumba untuk menyertainya. Jumlah penyertaan yang sangat terhad membantu meningkatkan lagi daya pemikiran blogger kepada sesuatu yang lebih baik. Tidak ada lah fikir yang merapu-rapu.

129 patah perkataan.

Counting The Day

Today I just redeem my chic point through my favorites site, Chictopia which is the largest online community that gives everyone a voice in fashion. I was pretty excited to do that regarding this is the first time I got to redemmed one garments/pieces from chic rewards. Chic rewards is a free stuff for the community members to redeem with their Chic Points. Chic Points are often given to Facebook and Twitter fans.

 
I was redeemed Tulip Tee in Granite Heather which is from QiCashmere one of the contributor in chictopia. The chic rewards only can redeem once a month, so that every chictopians to be aware & redeem it with choose wisely. I can't wait to have it.

Have a fabulous day.

xoxo,
Fariza

Monday, April 4

Tumblramathic

Some random fact which I reblog from my one of favorite tumblr blog. This is what happen & so true.
Kat fact.
I know I love a certain style of clothing that currently does nothing to flatter my body type. I know. But, that doesn’t stop me from looking at others who have the perfect body style and playing dress in my head. I know my chest doesn’t look good in certain sweaters and shirts. I know my hips don’t look good in trousers.
This is a battle every woman has. Whether or not they have an ideal body or not, there are styles that don’t suit. Don’t make it a battle. I don’t I see, I mentally bookmark, and I move onto my high waisted skirts and my sundresses. I love my body, it is every changing. Should I stay the same or slim down some areas I know I find clothing I love and that makes me feel good, no matter my (nor anyone else’s) ideals.
End rambling. 




Need To Fly From 'Annoying Mouse'

Here what I want to do right now. Is what I remember, only once during the life of me flying and I really longed to fly again. I want to be flying with free with abandon an 'annoying mouse' which disturb my mind.








Credit to all above picture which was taken by Alex MacLean. I wish I can be/see like a bird!!. Sometime to seeing in bird's eye view is much better rather than to seeing in 'one-eye-views'.
xoxo,
Fariza







P/S: I'm not strong enough to know or read 'them' on my 'little tiny' blog. It's like annoying after all. Sorry in what I said. But they not should be said like that before they knowing by her/himself. So unsupported in blogosphere as people said before. It is the way we supported each other?. Please be nice with other even by using 'annoying mouse'. Some people not strong enough to take it as compliments or other than that. Sometimes we need to be brave to talk/curse other small people out there that there are is more than prefect. Why this kind of 'annoying mouse' like to hidden her/him ID? I don't understand. Tthey're actually more disappointed than people which they are think was dissaponted her/him!


Peace!