This blog is created by Fariza Othman and all material on this site is copyrighted, if not otherwise stated. Do not copy the material without permission.

Wednesday, April 13

Cinemagraphy

Assalamualaikum & happy thirsty-day.

Berbalik kepada tajuk entry hari ini macam biasa la. Kalau dah boring kat office menunggu next assigment , explore la kat tumblr mana-mana gambar yang cantik & boleh dijadikan inspirasi. Ini yang saya nak cerita. Saya baru jumpa gambar ini. Pada dasarnya ia macam gambar biasa-bisasa atau senang faham 'jpeg' tapi ade pergerakan. menarik bukan. Indeed menarik. Tapi sayang xle print. Ingatkan nak gantung jadikan hiasan. Kalau print still bergerak kang confirm masuk Metro!!Ok, ngarut. Berbalik kepada cerita asal & point utama!!.

Ok, kalau dikatakan dari segi sains & metamatik adalah 'cinemagraphy'. Mesti ade yang pernah dengar termasuk saya tapi xtahu ape itu 'cinemagraphy'. Ok saya terangkan. kalau salah betulkan k. Ini maklumat yang saya sempat cari kat sources internet lain. 'Cinemagraphy' yang berasal daripada bahasa Greek yang mana kinema iaitu pergerakan "movement" dan graphein - merakam  "to record". Mudah maksudnya bukan. Tetapi pemprosesan dalam pembinaan gambar ini sangat kompleks kerana perlu melalui pemilihan antara gabungan pencahayaan dan kamera yang ini biasa di gunakan untuk gambar di pawagam atau wayang. Ini lebih lanjut sila lihat gambar-gambar yang saya senantiasa 'reblog', hehehe. 

This art form is the way of the future - Coco Rocha

Untuk melihat lebih gambar yang ingin dijadikan inspirasi atau melihat gambar yang menjadi inspirasi saya. pergi ke SINI. Just tengok-tengok je!!. <33
All above 'cinematography picture' are credited to tumblr.com.

xoxo,
Fariza

6 comments:

Mawarni Mohd Zin said...

suka tengok gambar yang bergerak-gerak tuh...baru ku tau term die 'cinemagraphy'....-mawarni

LaiLa said...

Oh! the photos are very beautiful1 I love them :D

Mohd Khairi Khadzir said...

wahh...best! nk gntung gmbo mata tu kt umah kalau boleh..haha..mst smua org trkjot..haha

Claudia said...

beautiful and gorgeous photos :)
GREAT BLOG,
xoxo

sheila said...

hai i like you sty blog very intersting :D
oh ya visit and follow my blog http://sheila-motmot.blogspot.com/

SHM said...

mle2 tgok cm bese jek..tp ble pmpn 2 klip mte kt SHM, bru prasan gambar ni spesel...:D