This blog is created by Fariza Othman and all material on this site is copyrighted, if not otherwise stated. Do not copy the material without permission.

Sunday, July 24

Is Coming Near..Beware!!

Assalamualaikum.

Bulan Ramadhan sudah hampir tiba. So, tinggal 7 hari saja lagi untuk kita sambut Ramadhan (InsyaAllah, it is based on moon sighting, thus the exact date will be determined and announced by the Islamic authority on the day itself). Have you prepared in your soul & spirit towards Ramadhan 1432Hijrah?.

Yesss...

Tatkala kita meng'counting' hari kita berpuasa, ada kalanya kita ni suka buat benda-benda yang kita fikir akan merugikan kita & kita mesti buatnya la [kompem!], cam 'mesti makan puas-puas, nanti puasa dah tak le nak makan da!'. Dulu kecik-kecik suka fikir cam2.Abis semua buah-buah kat rumah di petiknya, takut puasa nanti tak le makan. Rugiiiii. Haha.

Lagi satu, shopping time!! Ni mak dengan kakak-kakak favorites time ni. Suka bab-bab shopping termasuk la saya. Haha, tapi sepanjang 26 tahun ni sedikit sebanyak menganjar saya berjimat-cermat since dah berkerja & ada duit sendiri. So, banyak nak kne pikirkan selain baju raya & segala barang peribadi. Kalau dulu baju raya berlumba-lumba dengan kakak & adik sape punya paling banyak. So, this time I surrender angkat bendera putih awal-awal!!. Bazir do~! *macam la kau ari-ari pakai baju kurung Ahakss~!

Ade benda lain nak kne dipikirkan cam mana nak beli kuih-raya, tak kan nak bagi kerepek je. kang tercekik dayo [tamu] yang datang plak2 air semua stok bergas. Memang kena ampun dari hujung rambut sampai jari kaki la jawabnya. 

Hahaa..haha..hermm..

So, selain tu, stok duit raya yang harus di sedekahkan kepada kanak-kanak riang. Adussss. dulu tak pikir pun cause Abah yang wat semua. Tapi sekarang!!!. Sendiri mau igat la. ~~~!

So, nak dekat puasa ni masanya untuk kita berjumat cermat. WAJIB!!. Jangan la membazir. Semestinya bulan puasa banyak benda kita bazirkan kat makan. Sekali beli mesti lebih RM10. Kompom. Kalau tak puasa bole plak berjimat-cermat. 

Hihh hikk erm peace~!



Till then ☺

xoxo,
Fariza

3 comments:

petuapakar said...

I follow u. follow saya balik yer..klik sini untuk follow saya

Cik Aish said...

hehe chop..nk ucap selamat berpuasa!! ;p

shida said...

ho3
selamat menyambut Ramadhan
harap sgt2 tahun ni tak membazir di bazaar Ramadhan..ho3